Scopul proiectului

Optimizarea funcționalității infrastructurii Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău (UBc) prin modernizarea și dezvoltarea bazelor de practică în vederea susținerii activităților de instruire necesare pregătirii și formării profesionale a studenților.

Prin obiectivele şi activităţile propuse, proiectul se aliniază cu obiectivele 2 și 11 prevăzute în Planul Strategic Instituțional al UBc: Modernizarea și perfecționarea procesului instructiv-educativ, Dezvoltarea și modernizarea bazei materiale în concordanță cu standardele naționale și internaționale; Strategia pentru modernizarea infrastructurii educaţionale, 2018-2023.art 01

Prezentul proiect reprezintă o continuare a demersurilor UBc de a moderniza infrastructura destinata activităților didactice și de cercetare inițiate în proiectul FDI anterior (https://reconect-ubc.ub.ro/index.php/raport-de-implem). In egală măsură sunt continuate obiectivele proiectului anterior și astfel sunt completate demersurile de formare a competențelor studenților și profesorilor UBc. Modernizarea infrastructurii universitare este cea care va permite ca pe lângă desfășurarea activităților didactice și de cercetare tradiționale să poată fi utilizate metode didactice inovative adaptate la contextul includerii tot mai puternice a tehnologiei informațiilor și comunicării în educație, a utilizării de softuri și aplicații adaptate nevoilor de formare. Modernizările propuse, activitățile centrate pe student, promovează o stare de bine ocupațional și o viață de calitate, impactul lor fiind prevenirea abandonului școlar dar și capacitarea studenților de a face față provocărilor vieții. Output-urile proiectului pot fi valorificate nu doar în interiorul comunități academice, aplicația, precum și alte rezultate putând fi utilizate de viitorii studenți dar și de persoanele cu probleme ocupaționale sau fizice și emoționale.

Sustenabilitatea proiectului va fi materializata în continuarea activităților de modernizare a infrastructurii de formare și cercetare a UBc precum și preocuparea pentru creșterea stării de bine a studenților. 

Obiectivele proiectului:

Pentru realizarea scopului propus, proiectul ModernInfraStud@UBc își propune să întreprindă o serie de activități care să asigure condiții de infrastructură și dotarea cu materiale necesare în vederea creșterii calității condițiilor de studiu și de cercetare. Proiectul contribuie la optimizarea procesului de formare, cât și la creșterea nivelului de reziliență și succes profesional al viitorilor absolvenți. Prin această abordare continuăm demersurile realizate prin proiectele FDI anterioare (implementate la UBc, pe domeniul D3, în perioada 2020-2022). Efectele generate vor conduce la creșterea stării de bine și a unei vieți de calitate pentru studenții UBc.

O1. Modernizarea a 2 baze de practică folosite pentru pregătirea profesională dar și pentru activități ce vor contribui la starea de bine a cel puțin 300 studenți ai UBc.

O2 Realizarea unui set de instrumente practice, inclusiv aplicații care să permită creșterea calității vieții și a echilibrului ocupațional pentru cel puțin 300 studenți ai UBc în contextul formării profesionale. Studenții vor avea acces la instrumente, inclusiv digitalizate, ce pot fi personalizate astfel încât să adopte un stil de viată sănătos.

O3. Realizarea unui hub cu resurse pentru activități practice și de cercetare ce vor fi folosite în cadrul activităților didactice asistate și pentru elaborarea de lucrări științifice

O4. Formarea a 40 de studenți și 15 cadre didactice din UBc pentru a-și dezvolta, perfecționa și pune în practică un

set de competențe care implică o abordare centrată pe client din perspectivă interprofesională și multidisciplinară.

O5. Promovarea activităților și rezultatelor proiectului în cel puțin o publicație științifică și în cadrul unui eveniment de diseminare.